top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGalia Van de Wouwer

Oppenheimer

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Daar is de nieuwste van Christopher Nolan! En na Tenet (2020) speelt ook Oppenheimer (2023) zich af in de wondere wereld van de kwantumfysica. Deze keer neemt Nolan ons naar het levensverhaal van Robert Oppenheimer, briljant vertolkt door Cillian Murphy, en hoe hij en zijn team de atoombom ontwierpen.







De kernboodschap van de film? Goed en slecht bestaan niet. Een boodschap die we in meerdere Nolan-films tegenkomen, zie de Batman-reeks.





Van evil genius, naar antiheld en speelbal



Wanneer Oppenheimer zijn professor probeert te vergiftigen (hier komt hij op het laatste nippertje op terug), is de toon van de film gezet. Hij is een zeer ernstig man, geplaagd door visioenen, met een ‘het doel heiligt de middelen’ attitude. Met de woorden van Orelsan: “Hugo Boss habillait les nazis, le style a son importance.” Want, my God, wat is deze man stijlvol.


In de tweede helft van de film rekruteert het Amerikaanse leger Oppenheimer om in teken van de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers een bom te ontwikkelen (dit na de ontdekking dat atomen kunnen splijten en hierdoor een gigantische knal ontstaat). Oppenheimer wordt meer en meer een marionet met weinig of geen beslissingsrecht over wat er al dan niet met deze toekomstige bom zal gebeuren.


Uiteindelijk zal Oppenheimer zich keren tegen de gruwelen van zijn weapon of mass destruction: in de praktijk, nooit in theorie, want hij blijft een wetenschapper. Over het debacle van een rancuneuze Strauss ga ik omwille van spoilers niet te veel uit de doeken doen: af en toe langdradig, maar wel noodzakelijk om ‘Oppies’ reputatie, leven en toekomst beter te begrijpen.





Acteerprestaties


Alleen al voor de topcast is de film een tripje naar de bioscoop waard: van machtige bijrollen zoals Robert Downey Jr als rivaal Levis Strauss, Josh Hartnett als bezorgde leraar Ernest Lawrence, Florence Pugh als femme fatale Jean Tatlock, Emily Blunt als vrouw Kitty en de lijst gaat door: Casey Affleck, Rami Malek, Gary Oldman en een persoonlijke favorietje Josh Peck (die van Drake en Josh, geen fan van de serie, maar wel leuk dat deze jongen een kans krijgt, toch?).


Voor wie de theorie van de kwantumfysica boeiend vindt


Net zoals de afwezigheid van lineaire regels (zoals 1 oorzaak zorgt voor 1 gevolg) in de kwantumfysica, ondergaat ook Oppenheimer eerder een samenloop van omstandigheden (die tegelijk gebeuren) en ten gevolge zijn van meerdere factoren (keuzes, time and place, noem maar op). Kunnen we daaruit opmaken of hij (of wie dan ook) al dan niet integer is?


Voor wie Griekse mythologie boeiend vindt


Nolan noemt Oppenheimer ‘the American Prometheus’. Prometheus gaf mensen het vuur, terwijl Zeus dit uitdrukkelijk had verboden, hiervoor zou hij zijn hele verdere leven gruwelijk boeten. Oppenheimer gaf het Amerikaanse leger, en door spionage ook Rusland, etc., de mogelijkheid tot nucleaire oorlogen. Dit zou de wereld voorgoed veranderen.


Tips & tricks


Het is een Nolan film met veel explosies, dus IMAX, duhh. De film duurt 3 uur, dus zeker blaas ledigen op voorhand.


Veel plezier en laat me weten wat je ervan vond!


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page