top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGalia Van de Wouwer

Film nieuws: er komt een remake van Nosferatu uit met Anya Taylor-Joy en ik ben FOKKING EXCITED

Bijgewerkt op: 28 aug. 2021

Van Anya Taylor-Joy mogen we nog veel verwachten de komende maanden en jaren. De jonge actrice brak door met haar rollen in horrorfilms ‘Split’ en ‘The Witch’, beide aanraders btw. Na de Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’ had ze de wereld veroverd.

Er komen een aantal (hopelijk) pareltjes uit waar Anya in mocht schitteren en meer goed nieuws, deze worden geregisseerd door Robert Eggers die we al kennen van gothic kaskrakers ‘The Lighthouse’ en niet toevallig ‘The Witch’.


Niets te min voor Anya


Eerst en vooral ging Anya opnieuw in zee met Eggers om de films ‘The Northman’ en de remake van Nosferatu te maken. ‘The Northman’ zou in 2022 uitkomen en als we dezelfde prachtige mysterieuze en donkere stijl mogen verwachten als bij ‘The Witch’ en ‘The Lighthouse’ dan belooft het een klepper te worden. Anya als vikingsvrouw? Kippenvel!


Binnenkort verschijnt ze ook als Imperator Furiosa (die we in 2015 gespeeld zagen door Charlize Theron) in de prequel van Mad Max Fury Road.Beeld uit: The Northman

Weetjes over de oorspronkelijke Nosferatu-film


Nosferatu is een der iconische films die elke filmstudent op zijn lijstje krijgt. De film uit 1922 is een ‘stomme’ film (zonder geluid). Het is niet de eerste vampierenfilm ooit, die titel gaat naar ‘The vampire’ uit 1913. Nosferatu wordt wel vaak foutief als eerste vampierenfilm aanschouwd, wat wel iets wilt zeggen over de iconische kwaliteit van de film. ‘Nosferatu' is een adaptatie van Bram Stoker’s Dracula, waar nog een aantal adaptaties (170!) van verschenen, waaronder een met een zeer wazige Keanu Reeves. Leuk weetje: schrijver Bram Stoker sleepte Murnau voor het gerecht omdat de regisseur Stoker niet erkende.


‘Nosferatu’ was een Duitse expressionistische film, dat alleen doet al rillingen over mijn rug lopen. Nog een zot weetje is dat de film zogezegd antisemitische ondertonen heeft (niet cool, maar niet absurd voor die tijden..) en dat Nosferatu de ‘stereotiepe uiterlijke kenmerken’ van een Jood zou verwezenlijken. MAAR het is niet zeker of de regisseur deze antisemitische ondertonen zo heeft bedoeld, dat laat ik een beetje in het midden. Op Wikipedia vind je hierover terug:


Beeld uit: Nosferatu (1922)

‘Additionally, Magistrale wrote that Murnau, being a

homosexual, would have been "presumably more sensitive to the persecution of a subgroup inside the larger German society". As such, it has been said that perceived associations between Orlok and anti-Semitic stereotypes are unlikely to have been conscious decisions on the part of Murnau.’Over de nieuwste adaptatie


De nieuwe remake is een adapt-sception, waar de adaptatie is gebaseerd op een adaptatie van Stoker’s roman. Uit zijn filmografie begrijp ik dat Eggers geïnspireerd is door de gothic schrijver Edgar Allan Poe (wie niet in de horror-wereld?), dat zie je aan zijn stijl maar werd ook expliciet aangehaald in zijn film ‘The Tell-tale Heart’.
Anya zal Elen Hutter vertolken, de vrouw van de makelaar die moet komen onderhandelen met ‘Count Orlok’ (de vampier). Wie speelt Count Orlok dan? Zou die rol weggelegd zijn voor Robert Pattinson of Willem Dafoe, die de hoofdrollen kregen in The Lighthouse? Er wordt in de wandelgangen gezegd dat die eer toekomt aan Drew Hopper.


Hopelijk krijgen Robert en/of Willem toch een kans om opnieuw te shinen in Nosferatu of in The Northman. Dat zou ik alleszins HEEL graag zien gebeuren. Time will(em Dafoe) tell...


Eggers zou bovendien een rijk verleden hebben met Nosferatu en een high-school toneelstuk gemaakt hebben gebaseerd op het vampierenverhaal. Zo kreeg hij een opdracht voor een erkend theaterstuk. Dat lag later zelfs aan de basis van zijn carrière als regisseur. Eggers keert met Nosferatu terug naar zijn roots en zo is de cirkel rond!
Bronnen:
29 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Roel Beckers
Roel Beckers
Aug 25, 2021

Héél nice geschreven! 😁 Grts, StuTheKangaroo

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page