top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGalia Van de Wouwer

Mijn favoriete films in 2022: volgens Letterboxd

Bijgewerkt op: 24 okt. 2023

Iedereen heeft zijn verslavingen. Die van mij? Lijstjes. Bij voorkeur IMDB en, meer recent, Letterboxd. Wat zo gemakkelijk is aan een lijstjesverslaving is de data die je over de tijd verzamelt en kunt gebruiken voor, … zeg maar blogposts. Graag wend ik deze data nu aan om jullie mijn favoriete films van 2022 uit te lichten.


Disclaimer: deze films zijn niet uitgekomen in 2022. Het zijn films van alle tijden, maar waren voor mij een first time watch en heb ik de meeste ‘sterretjes’ gegeven op Letterboxd. So here goes:1. The Wind That Shakes the Barley (2006)
Nee, deze foto komt niet uit Peaky Blinders. Maar wel uit de film van Ken Loach over de Ierse burgeroorlog in 1919-1921. Is het dat Ierse accent? De Ierse landschappen, het karakter, de poëzie, de onbeschaamde bloederige gruwelijkheid? Misschien wel een mengeling van dat alles dat mij zo fan maakt van Ierse historische films. Kijken op een rustige zondag.

2. West Beirut (1998)Ok, ik merk een tendens. Blijkbaar heb ik een zwak voor films over burgeroorlogen, maar er gebeurt dan ook iets heel opmerkelijks en unieks. Als het om je vaderland ofwel je thuis en familie gaat, kan een mens ver gaan en dat heeft interessante content tot gevolg.


Zoals in deze film over de Libanese burgeroorlog van 1975 gefilmd vanuit het perspectief van 3 puberende kinderen. De banale, bizarre en grappige situaties die de kinderen meemaken om zich nog te amuseren in deze barre tijden staan in schril contrast tegenover het gewelddadige klimaat van het islamitische West-Beirut vs het quasi-katholieke Oost-Beirut. Zeer underrated film imo!
3. A Tale of Two Sisters (2003)
Om af te ronden, iets compleet anders. A Tale of Two Sisters is een Koreaanse horrorfilm over een familiedrama waarin misschien wel alle leden ervan kampen met mentale gezondheidsproblemen. Het speciale aan deze film is haar dromerige karakter: wat is werkelijkheid en wat is illusie? Een waar horrorsprookje kan er bij mij altijd in.Wat vinden jullie van de selectie? Welke film hadden jullie al gezien en wat is jullie top 3?


Laat het me snel weten hier of hier!


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page