top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGalia Van de Wouwer

Film review van de week: The Green Knight


2021

Filmduur: 2u 10 min.

Regisseur: David Lowery

Steracteurs: Dev Patel - Alicia Vikander - Joel Edgerton

Genres: Fantasy - Adventure - Drama


Het liefste kijk ik films zonder scrupules: zonder een synopsis te lezen, zonder een trailer te bekijken. Als een onbeschreven blad laat ik het verhaal op mij afkomen.


De titel klinkt als een Marvel-spin off. Maar het gaat niet over een typisch superheldenverhaal. Sir Gawain is een anti-held.


Het verhaal


The Green Knight vertelt de Middeleeuwse ridderroman van Sir Gawain en The Green Knight of ‘De groene ridder’, ook wel ‘Heer Gawein en de groene ridder’ (1380). Het verhaal wordt nu beschouwd als een van de grootste ridderromans aller tijden. Leuk weetje, in 1925 schreef Tolkien (The Lord of the Rings, The Hobbit) een herwerking van dit verhaal.Dit stuk bevat spoilers!


De ridderroman combineert 2 bekende plotlijnen uit Middeleeuwse teksten: de onthoofdingswedstrijd (De groene ridder en Gawain) en de verleidingspoging van de held door een mooie dame.
Hier lopen de verhaallijnen legende en film samen


Een reusachtige groene ridder arriveert op nieuwjaarsdag (in de film kerstavond) aan het hof van koning Arthur. Hij daagt de aanwezigen uit hem met zijn eigen bijl een slag te geven. In ruil daarvoor zal hij in 1 jaar en een dag dezelfde slag terugslaan in de groene kapel. Heer Gawein neemt de uitdaging aan en slaat het hoofd van de groene ridder eraf. De groene ridder vraagt Gawein hem binnen een jaar te ontmoeten en rijdt weg.


Gawein gaat na Allerheiligen


op pad en komt aan bij een burcht waar hij gastvrij wordt onthaald. De heer van het kasteel zegt dat de groene kapel niet ver weg is en vraagt om een verbintenis aan te gaan. ‘Blijf 3 dagen, ik geef wat ik vang bij het jagen aan jou, jij geeft me terug wat je in het kasteel ontvangt’.


Hier begint de beproeving met de vrouw van het kasteel. Heer Gawein geeft een kus (in de legende 3 kussen) in ruil voor de prooi die de heer van het kasteel voor hem vangt. Hij kreeg ook een groene gordel van de vrouw van het kasteel, waarover hij in de legende niets mag zeggen van haar. Hij liegt over de gordel.


Hier lopen de verhaallijnen andersIn de legende lijkt Gawein de beproeving te doorstaan. Op het einde van de rit biedt Gawein zijn nek aan de groene ridder. Deze kan enkel de nek van Gawein schampen, puur en alleen omdat hij gelogen heeft over de groene gordel.


In de film lijkt hij toch te falen in de beproeving, er gebeurt meer dan enkel een kus, Gawein ‘geeft zich totaal over’ aan de vrouw, zonder effectief de liefde met haar te bedrijven. Zijn nek lijkt er t


och af te gaan (al laten ze dit niet expliciet zien in de film). Zou dit te maken hebben met een moderne kijk op liefde en lust, dat Gawein meer verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn daden, meer dan in den Ouden tijd? Hij beslist uiteindelijk wel de waarheid te vertellen over de groene gordel, wanneer hij in een flash forward ziet hoe miserabel zijn leven wordt als koning aan het hof.

Conclusie: fantasie die je op je honger laat


Net zoals in ridderromans gaat Gawein op een queeste, waar hij geesten, rovers en reuzen tegenkomt. Al zijn de beelden, de landschappen en de acteerprestatie van hoofdpersonage Gawein gespeeld door Dev Patel schitterend, je blijft toch een beetje op je honger. Wat is nu eigenlijk het lesje dat Gawein moet leren? De montage mocht iets compacter en de moraal iets duidelijker.


Gawein is een anti-held, hij is geen ‘goede mens’, hij faalt keer op keer in zijn opzet, bij elke ‘beproeving’ die hij onderweg tegenkomt. Hij liegt, bedriegt en stelt iedereen teleur. Dat is een verfrissende blik op de heldenvers, maar ook een beetje een anticlimax.


Check: Galia_ op Letterboxd
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2 Post
bottom of page